فهرست مطالب
به عنوان يك سيستم اجتماعي ، خانواده شامل گروهي از افراد است كه از طريق ازدواج ، توليد مثل و پرورش فرزندان باهم زندگي ميكنند
اين سيستم و سازمان اجتماعي در طول تاريخ نقش حياتي براي رشد و پيشرفت و اجتماعي شدن نوع انسان ايفا كرده است.
خانواده بدون شك مهم ترين سازماني است كه بستر ساز رشد و رفاه اجتماعي ، جسمي و رواني كودك و عامل رسيدن وي به تعادل است .
كودك در تعاملات ابتدايي خود با خانواده به يك موجود اجتماعي تبديل ميشود و به همين دليل عملكرد خانواده مورد توجه روانشناسان است.
اما خانواده نه تنها يك سيستم است بلكه به عنوان يك زير سيستم از جامعه انساني نيز محسوب ميشود، پيچيدگي ناشي از نحوه تاثير و تعامل اين عوامل متعدد در شكل گيري ماهيت و مفهوم خانواده در هر فرهنگ تعريف عملكرد خانواده را مشكل ميسازد.
جهت ترتباط با خانم دکتر با شماره 09054770377 تماس بگیرید
ناكارامدي خانواده به الگوهاي خانوادگي ناسودمند و ترسيم تعاملات همراه با استرس و رفتارهاي مرضي برميگردد.در موقعيت هاي استرس زا و تنش اميز ، خانواده ها استرس تجربه ميكنند و اعضاي خانواده در اين شرايط احساس ناراحتي و تنش ميكنند.
موقعيت استرس زا ممكن است سيستم خانواده را مختل كند مگر اينكه اعضاي خانواده بتواند با الگوي ناكارامد موجود خود را تطبيق دهد و آن را اصلاح نمايد.
از اين رو خانواده درماني مداخله اي است كه بر تغيير تعاملات بين اعضاي خانواده متمركز است و در آن تلاش ميشود كاركرد خانواده به عنوان واحدي متشكل از تك تك اعضاي خانواده بهبود يابد.
خانواده درمانی دارای خصوصیاتی است که آن را از درمان انفرادی متمایز میکند. برای مثال، اعضای خانواده دارای ملاک قضاوت، پیشنیه و زبان مشترکی هستند که ممکن است برای درمانگر ناآشنا باشند. درمانگر باید با نقشهای خانواده و خرده فرهنگ مخصوص آن آشنا شود. سپس از این آشنایی در جهت ارتباط با اعضای خانواده یا رویارویی با آنان استفاده کند. در عین حال درمانگر باید گسلش عاطفی خود را حفظ کند و یک بخش خانواده را به نفع بخش دیگر رها نکند. البته این کار دشواری است. چون اعضای خانواده غالبا درمانگر را وارد منازعات خود بر سر قدرت یا دفاعهای خویش در برابر ارتباط آزاد میکنند. یکی از بخشهای معمول خانواده درمانی، اخذ شرح حال و سنجش است.
در این نوع درمان آموزش ، پیشگیری و درمان برای کمک به خانوادهها ، کل خانواده را دربرمیگیرد. برای حل مشکل خانواده یا یکی از اعضا آن کل سیستم خانواده مور توجه قرار میگیرد و تلاش میشود علل بروز و عوامل تشدید کننده مشکل در داخل خانواده و در نوع روابط اعضا با یکدیگر مورد بررسی قرار گیرد. این شیوه از درمان مبتنی بر رویکرد سیستمهاست و معتقد است زمانی میتوان به رفع یک مشکل نائل شد که از نیروی تک تک اعضا استفاده کرد و عوامل تنشزا را مرتفع ساخت.